Aziz Yıldırım: "Başımızı kaldıramadık"

Fenerbahçe Spor Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım, Habertürk Gazetesi'nden Yavuz Semercioğlu ile Semerci ile özel bir sohbet gerçekleştirdi. İşte Yıldırım'ın özel açıklamalarından dikkat çeken bölümler...

Bizi Facebook'ta takip etmek için beğen'e tıklayınız




25 Ekim 2014, Cumartesi 11:22
İLİŞKİLİ HABERLER
Aziz Yıldırım sahaya iniyor!
Başkan, kritik Malatya ve Galatasaray maçları öncesinde Samandıra’ya çıkarma yapacak; futbolculara ve...
Aziz Yıldırım'ın hedefinde 3 yıldız isim var!
Fenerbahçe yönetimi bu hafta transferdeki en yoğun haftasını geçirecek. Transfer döneminin 8 Eylül tar...
Aziz Yıldırım'dan Aykut Kocaman sözleri!
Değişmeyen tek şey değişimdir. İnsan hayatında hatalar da yapabilir, doğrular da yapabilir....
'Aziz Yıldırım aday olursa...' Avrupa’yı gözden çıkardı! Aziz Yıldırım o geleneği kaldırdı!
HABERİN ETİKETLERİ
aziz yıldırım,

‘BAŞIMIZI KALDIRAMADIK’

-Aziz Bey sanki dünya çapında bir futbol endüstrimiz vardı, birileri geldi bunu bozdu gibi konuşuyorsunuz?

Elbette hayır. Ama örnek vereyim. Bir binanız vardır. Daha modern, çağın koşullarına uygun hale getirmek istiyorsunuz. Aynı binayı nasıl yapacağınızı bilmeden yıkmak, bir de planlayarak yapmak var. Öyle bir süreç yaşadık ki yeniden yapılandırma için kafamızı bile kaldıramadık... Siyaset veya tanımladığı irade spora doğrudan müdahale etti. 3 Temmuz olayı budur. (Şike sürecini kastediyor.)

-Bir müdahale olduysa futbol otoritelerinin önerdiği ve TBMM’de tüm partilerin ortak kararıyla kanunlaşan düzenlemelere göre yapıldı...

Herkes gibi yanılıyorsunuz. O yasa (6222 sayılı yasa) bizlere operasyon yapılmak için çıkarıldı. Şiddeti ve şikeyi önleme tarafı bir örtüydü. Öyle bir şey yaptılar ki şikeyi düşünmeyi bile ağır cezalık suç haline getirdiler. Dediler ki: "Kulüpler istiyor, federasyon istiyor” Hayır istemiyorduk. Tüm kulüplere operasyon yapmak için bir gece yasaya madde koyup öyle geçirdiler. (Bu noktada Yıldırım, ayağa kalkıp bir belge getirdi. Belge 2009 tarihli. İstanbul Nöbetçi 11. Ağır Ceza Mahkemesi Üyeliği’ne diye başlıyor. Devrimci Kararg"h örgütü üyelerine yönelik telefon dinlemesi talep ediliyor ve bir alt cümlede de futbolda gerektiğinde cebir ve tehdit kullanarak ekonomik kazanç elde etmeye çalışanlar olduğu vurgulanıyor. Ve bazı şahıslarla ilgili dinleme kararı isteniyor. Birkaçının ismi karalanmış... Yıldırım, dinleme talep eden ismi gösteriyor ve "Şu anda tutuklu görevlilerden birisi’’ diyor..) Yavuz Bey, bizlere yıllar önce dinleme yaptılar ve ona uygun kanun çıkardılar. Hadisenin başlangıcı 2009 yılıdır. O yıl şampiyon olsaydık, hemen düğmeye basacaklardı. O yıl Trabzon’da berabere kalıyoruz; şampiyonluğu kaybediyoruz. Bize işlem yapmıyorlar. O zaman Bursa’ya da işlem yapacaklar. G.Saray ve Beşiktaş’a işlem yapacaklar.

-Dertleri ne?
Devleti ele geçirmek.

-Yani hükümetten habersiz mi yapılıyor bunlar?

İlgililer kandırılıyor sanırım. Başbakan’a deniliyor ki: "Biz tespit ettik; bu maçlar şike” Başbakan’ın "Kesin değilse, içeri girmeyeceklerse operasyon yapmayın” dediği söyleniyor. Dönemin Futbol Federasyonu Başkanı Mehmet Aydınlar’ın şike diye gösterdiği maçı, savcı iddianameye koymadı.

-Şike suçlamaları ve tutuklamalar futbola ilgiyi düşürdü diye anlıyorum.
Hak etmediğimiz operasyonlar yapıldığı için insanlar çekildi. Aklı başında vicdanlı insanlar "Bunlar olur mu?’’ dedi. Lig TV bile sıkıntıya girdi. Abonelikler iptal edildi. Benzer hadiseler seyirciyi uzaklaştırdı. İlgiyi azalttı. Spora fazla siyaset girdi.

-Gezi olayıyla eğilim arttı galiba...

Yapacak bir şey yok. Seyirciyi tutmam mümkün değil. Sonra baskılar geldi. Kaçış hızlandı. Passolig de zamansız devreye girdi. Yanlış anlatıldı. İnsanlar haklı olarak tepki gösterdi. Bakın sosyal medyaya. "Kalabalık yerlere girmeyin. Alışveriş merkezlerine gitmeyin, bombalar patlayacak” diye insanlar birbirini korkutuyor. Seyirci stada niye gelsin... İnsan kaçmaz mı? Kaçar.

-İyi de Lig TV aboneliklerinde de sistemi besleyecek artışlar olmuyor.
Elbette etken bunlar değil. Çok etken var.

-Peki etkenlerden birinin de gece maçları olduğunu düşünür müsünüz?
Emin değilim. Eskiden gece maçları doluyordu.

-Sadece doluluğu sormuyorum. Gençlerin gece maçlarına ilgisi azalmıyor mu? Okul, iş var. Pazar gecesi ertesi gün okula gidecek 14 yaşındaki çocuğu nasıl maça götüreceğim ki?
Araştırma yapılır ve gerekirse maçlar gündüze alınabilir. Sorun yok. Bir de Avrupa futboluna yönelik canlı yayınlar arttı. İlgi bölünüyor olabilir...

‘AMATÖRE İNANILMAZ PARA’

-Kendi açınızdan olayı anlattınız. Ben bir şey öğrenmek istiyorum. Futbol endüstrisine akan para yüksek değil mi? Fazla para sarhoşluğuna tutulduğunuz söyleniyor?

Ne fazla parası kardeşim? Hik"ye. Avrupa’da büyük kulüplere baktığımız zaman bunların bütçeleri 400-600 milyon Euro’larda. Siz kiminle mücadele etmek istiyorsunuz? Bunlarla mı? Kendimizden örnek vereyim. 200 milyon Euro bütçemiz var. Bu bütçenin 50 milyonunu neredeyse sıfır gelir getiren amatör spor dallarına harcarız. Yani biz 50 eksiyle başlıyoruz faaliyetlerimize.

-Severek yapıyorsunuz değil mi bu desteği...
Hem severek hem mecburiyetten. Camia istiyor. Devlet amatör şubelerin hiçbirine katkı yapmıyor. Üstelik maç paralarını bile alıyor. Devletin kurdurduğu federasyon, bizim örneğin voleybol maçlarının yayın haklarını satıyor parasını kendisi alıyor. Ayrıca ben federasyona para ödüyorum. Medya da çıkıp "Vergi ödemiyorsunuz” diye eleştiriyor. Arkadaş ben statta bilet satıp KDV ödüyorum. Sonra Beden Terbiyesi gelip "Senin forma reklamından saha kenarı reklamına kadar hepsinden yüzde 7 alacağım” diyor. Mahkemelik olduk. İsim sponsorluğundan bile yüzde 7 istiyorlar.

-Futbolculara verilen paralar?
Bizde en yükseği 2 milyon Euro alır. Yıllık yılda 45 milyon Euro net ödememiz var. Artı yüzde 15 de vergisini ödüyorum. Antrenörün yüzde 45 vergisi var.

-Niye?
Bir dönem Fatih Terim’e kızdılar. Yasa çıkardılar. Her şey saçma yani... Dışarıdan farklı görünüyoruz...

-Beşiktaş’ın oyuncusu vardı. Almedia. Bilmem kaç milyon Euro verdiler. Kabul etmedi. Şimdi 400 bin Euro’ya Avrupa’da oynuyor. Biz fazla bonkör değil miyiz?

Onun miadı dolmuş demek ki.

-Peki kaleyi tutturamayan futbolculara kaç milyon Euro verirsiniz?
Kimden bahsediyorsun?

-Milli Takım’da gördüm vallahi...
Milli takımlar bu takımların bu toplumun yüzüdür. O futbolcuyu suçlayamazsın. O çocuklar da toplumun bir parçası. Toplum mutlu değil ki...

-Yabancı futbolcu serbestisine ne diyorsunuz?
17 sene önce "Serbest bırakın” dedim. Dünyayı yeniden keşfetmeye gerek yok. İngiltere, Almanya, Fransa, İspanya... Bu ülkeler ne yapıyorsa, onu yapalım. Yeni bir futbol anayasası oluşturalım. "İstediğini transfer edebilirsin ama şartlar şu” dersin. "Genç olacak” dersin, "Milli takımda oynuyor” dersin... Hadise şu: ben istemez miyim altyapıdan oyuncu çıksın? Bütçeleri düşüreyim. Ama iyi oyuncular getirmezsen Galatasaray, Beşiktaş, Fenerbahçe Avrupa’da bir şey yapamazsın.

‘SİYASET HEP İÇİMİZDE OLACAK’

-Tekrar rakamlara dönersem. Milli Takım Teknik Direktörü’ne verilen para. Normal mi?
O günün şartları öyledir. Biraz da işin içine siyaset karıştı.

-Siyaset elini çekecek mi?
Siyaset hiçbir zaman elini spordan çekmez. Normal aslında. İnsanın olduğu her yerde siyaset olur.


Henüz hiç yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun!
 

Derbide ilki yaşayacaklar! Tam 21 isim...

Galatasaray-Fenerbahçe derbisinde, teknik direktörlerinin forma verm

Başkan Özbek'in derbilerde yüzü gülmüyor!

Süper Lig'de 22 Ekim Pazar günü Fenerbahçe'yi konuk edecek Galatas

Kocaman'ın Galatasaray'a şansı tutmuyor

Fenerbahçe Teknik Direktörü Kocaman, derbide karşılaşacakları s

Volkan Demirel, İnstagram'dan yanıt verdi!

Fenerbahçe'nin başarılı file bekçisi Volkan Demirel, Galatasaray
 
Emre Belözoğlu, Aziz Yıldırım'ı ağlattı!
8491
Necati gole giderken elektrikler kesildi!
8328
Sporda ilginç görüntüler!
42285
Federer'in çocukla maçı
41644
Ünlülerden Fenerbahçe'ye destek!
17090
EN ÇOK OKUNANLAR
EN ÇOK GEZİLEN GALERİLER