Türk, Yunan ve Bulgar güreşçiler kapıştı

Yunanistan\'ın Rodop ve Meriç (Evros) illerinin birleştiği Seçek yaylasında düzenlenen geleneksel Seçek Yağlı Güreşleri ve Kültürel Şenlikleri kültürel etkinlikler ve yağlı güreş finaliyle sona erdi.

Bizi Facebook'ta takip etmek için beğen'e tıklayınız




04 Ağustos 2009, Salı 11:17
İLİŞKİLİ HABERLER
Elif Jale'den büyük başarı
Milli güreşçi Elif Jale Yeşilırmak, 58 kiloda bronz madalya kazanarak, dünya şampiyonalarında madalya ...
Taha Akgül şampiyon oldu!
Milli güreşçimiz Taha Akgül, Avrupa Güreş Şampiyonası'nda rakibini 10-0 yenerek üst üste 3. kez Avru...
İstanbul'da güreş şöleni
32. Uluslararası Vehbi Emre Grekoromen Güreş Turnuvası 1-2 Şubat tarihlerinde İstanbul'da düzenlenecek....
Minikler Serbest Güreş Şampiyonası yapıldı Altın kemer yeni sahibine takıldı Güreşte şike komisyonu
HABERİN ETİKETLERİ
güreş, yağlı güreş,

Yunanistan\'ın Rodop ve Meriç (Evros) illerinin birleştiği Seçek yaylasında düzenlenen geleneksel Seçek Yağlı Güreşleri ve Kültürel Şenlikleri kültürel etkinlikler ve yağlı güreş finaliyle sona erdi. Başpehlivalığı Edirneli ünlü güreşçi Ahmet Yavuz kazandı.

Seçek Azınlık Eğitim ve Kültür Derneği\'nin düzenlediği ve 650 yıllık bir geçmişe sahip tarihi yağlı güreşler ve kültürel etkinliklerine Yunanistan, Türkiye ve Bulgaristan\'dan gelen 10 bine yakın ziyaretçi katıldı. Meriç ilindeki Türk köylerinden Ruşenler\'de Mevlid-i Şerif okunarak açılışı yapılan şenlikler, 2009 yılı Seçek ağası Mehmet Çengel\'in at sırtında bin metre rakımlı yaylaya gelmesiyle devam etti. Şenlik, çoşkulu kültürel ve sportif faaliyetlerle sona erdi. Etkinliklere, Batı Trakya\'dan PASOK Gümülcine Milletvekili Ahmet Hacıosman, Gümülcine Başkonsolosu Mustafa Sarnıç, Belediye ve Nahiye başkanları, Gümülcine ve İskeçe Seçilmiş Müftüleri İbrahim Şerif ile Ahmet Mete katıldı.

Türkiye\'den ise Edirne Valisi Mustafa Büyük, Bursa Osmangazi Belediye Başkanı ve sabık milletvekili Mustafa Dündar, Edirne İl Emniyet Müdürü, Edirne Özel Serhat Koleji temsilcisi, Türkiye Batı Trakya Türkleri Dayanışma Dernekleri\'nin yanısıra heyetler ve ünlü yağlı güreşçiler yer aldı. Bulgaristan\'dan Başmüftü Mustafa Hacı, Burgaz\'a bağlı Ruen Belediyesi Güreş Takımı ve otobüslerle Bulgar Türkleri de misafirler arasında yer aldı.

Batı Trakya Türklerinin kültür ve geleneklerinin gelecek kuşakları aktarılması adına en kapsamlı etkinlik olan Seçek\'te, Türkiye Kültür ve Turizm Bakanlığı Halk sanatçıları ve Folklor gurupları seslendirdikleri Rumeli Türküleri ve danslarıyla seyircilere unutulmaz anlar yaşattı. Diğer yandan yerel Güney Meriç Halk Oyunları ve İskeçe Türk Birliği Halk Oyunları grupları da maharetlerini binlerce kişiyle paylaşma fırsatı buldu.

Seçek Azınlık Eğitim ve Kültür Derneği Başkanı Ali Pencal, ana teması yağlı güreşler olan Seçek\'te, Türkülerin ses bulduğunu, halk oyunları ve folkların öneminin anlatıldığını, çocukların şiirleriyle sevginin aktarılarak paylaşıldığını söyledi. Pencal, \"Seçek, uzaktan yakından gelen misafirlerimizle ele ele verdiğimiz ve kaynaştığımız bir yer\" dedi.

1902-1931 yılları arasında yaşamış olan İskeçe Türk Birliği\'nin kurucularından gazeteci Mehmet Hilmi anısına yaylada yapılan çeşmenin inşası için izin alınmadığı gerekçesiyle Yunan devleti tarafından yıktırılmasını eleştiren Pencal, \"Burada bir tarih mi yok edilmek isteniyor? Betonlar yıkılır, ancak gönüllere ve zihinlere yazılan tarih asla yıkılamaz.\" ifadelerini kullandı.

Pasok Türk Milletvekili Ahmet Hacıosman da, Seçek\'te her yıl uzun geçmişi olan bir adeti bir şenliği ve kültürü yaşadıklarını anlattı. Mehmet Hilmi Çesmesi\'nin yıkılmasını eleştiren Hacısoman, \"Seçek\'te daha önce sizlere yardımcı olacağız diyenlere, sandıkta hesap sorun\" diye konuştu.

Türkiye\'nin Gümülcine Başkonsolosu Mustafa Sarnıç da, şunları söyledi:

\"Seçeğin anlamı, Batı Trakya Türk Azınlığı\'nın kültürel değerlerine sahip çıkması, birlik ve beraberlik içinde yaşamaya kararlı olduğunu göstermesi şeklinde anlıyorum\"

Son olarak Batı Trakya Türklerinin sorunlarına değinen İskeçe S. Müftüsü Mete, \"Türkiye\'de Ruhban Okulu\'nun açılması için çaba gösterilirken, Batı Trakya Türkleri unutulmasın\" dedi. Mete, Ruhban Okulu açılırken, Batı Trakya Türklerinin eğitim, müftülükler ve vakıflar sorunlarının devam ettiğini, imam hatip okulları olmadığını ve vatandaşlık sorunları bulunduklarını hatırlattı.

 

-GÜREŞLER-

 

Yağlı güreşlerde Yunan, Türk ve Bulgar güreşçilerin değişik kategorilerde kapıştı. Başpehlivanlık güreşlerine ise Türkiyeli güreşçiler damgasını vurdu. Seyircilerin tezahüratları arasında Kırkpınar güreşlerinde 3\'lüğü bulunan Edirneli Ahmet Yavuz ile aslen Edirneli olan Selanikli Ayhan Çelik finale kaldı. Yavuz, rakibini ters düşürerek 2009 Tarihi Seçek Yağlı Güreşleri Başpehlivanı oldu. Üçüncülük kürsüsüne ise yine Edirne\'den Soner Toto çıktı. Dereceye giren güreşçilere madalya, kupa ve para ödülü verildi. Mehmet Hilmi Kır Koşusu büyükler kategisinde ise birincilik Bulgaristan\'a gitti. Şenliklere Edirne\'den gelen 10 kişilik davulcu ve zurna grubu katıldı.

Bulgaristan sınırı yakınındaki etkinliğe katılan binlerce Batı Trakya Türkü, farklı ülkelerden gelen güreşseverlerle tanışma ve dostluk kurma imkanı buldu. Yoğun katılım nedeniyle satıcılar karlı bir 3 gün geçirirken, halk da kurulan pazarlardan alışveriş yapma fırsatı buldu. Misafirler, doğal yöntemlerle yetiştirilen ve közde çevirmeleri yapılan kuzu ve oğlaklardan tatma ayrıcalığı da yaşadı.

Bu yılın Seçek ağalığını yapan Ruşenler köyünden Mehmet Çengel, kınalı koç eşliğinde 2010 yılı ağalık görevini Meriç ili Büyük Derbent köyünden Muharrem Caferoğlu\'na bıraktı.

 

 


Henüz hiç yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun!
 

Fenerbahçeli futbolculardan anlamlı ziyaret

Fenerbahçe'nin tecrübeli futbolcuları Volkan Demirel ve Mathieu Val

UEFA iki maça soruşturma açtı!

UEFA Şampiyonlar Ligi'nde dün oynanan Celtic-Paris Saint-Germain (PS

Dünya şampiyonu gibi karşılandı!

Yunanistan'ın Atina Kentinde düzenlenen Yıldızlar Dünya Şampiyon

Ahmet Cömert Boks Turnuvası başlıyor

31. Uluslararası Ahmet Cömert Boks Turnuvası yarın İstanbul'da ba
 
Emre Belözoğlu, Aziz Yıldırım'ı ağlattı!
8493
Necati gole giderken elektrikler kesildi!
8328
Sporda ilginç görüntüler!
42287
Federer'in çocukla maçı
41645
Ünlülerden Fenerbahçe'ye destek!
17092
EN ÇOK OKUNANLAR
EN ÇOK GEZİLEN GALERİLER