Aslı Çakır'ı kurtaracak belge

Olimpiyat şampiyonu sporcumuz Aslı Çakır Alptekin'in, dopingli olmadığını kanıtlayan belgeler ortaya çıktı.

Bizi Facebook'ta takip etmek için beğen'e tıklayınız




14 Kasım 2013, Perşembe 11:28
İLİŞKİLİ HABERLER
Maratonun birincisi Fas'tan
İki kıta arasında gerçekleştirilen en önemli yarış olan 36. Vodafone İstanbul Maratonu'nda erkeklerde...
Atletizmde 7 antrenörün cezası kaldırıldı
Spor Genel Müdürlüğü Tahkim Kurulu, 7 atletizm antrenörün verilen ömür boyu müsabakalardan men cezas...
İşte Bolt'un yeni hedefi!
Erkekler 100 ve 200 metre dünya rekortmeni Jamaikalı sprinter Usain Bolt, kariyerinin 16. altın madalyasın...
Doping haberi herkesi aldattı! Tyson Gay'e 1 yıl ceza Londra Maratonu'na Kenyalılar damga vurdu
HABERİN ETİKETLERİ
aslı çakır alptekin, atletizm, doping,
Milli atlet Aslı Çakır’dan alınan 11 kan tahlilinin, 15 ila 38 saat sonra analiz edildiğini belirten doktor Douwe de Boer, "Çalışmalar sonunda sporcunun verileri ile biyolojik pasaporttaki rakamlar ‘Kırmızı çizgiyi’ geçmiyor. Buna dopingli denemez” ifadelerine yer verdi.

HÜRRİYET, Olimpiyat şampiyonu atletimiz Aslı Çakır Alptekin’i -biyolojik pasaportundaki değerlere göre- ‘dopingli’ damgasından kurtaracak önemli bir tıbbi raporu ele geçirdi. Hollanda ve Almanya’nın önemli üniversitelerinde doping uzman başkanı olarak çalışan doktor Douwe de Boer, İstanbul’da iki gün bir otel odasına kapandı.  

Boer, Alptekin için hazırlanan WADA raporlarını en küçük ayrıntılarına kadar inceledi, atletimizin olimpiyat öncesi yüksek rakım ve deniz seviyesindeki çalışma sistemlerini öğrendi. Verileri de, ülkesindeki laboratuarda değerlendiren Boer, Aslı Çakır’ı ‘dopingli’ belasından kurtaracak raporu hazırladı. De Boer, "Çalışmalar sonunda alınan bu verilerle, biyolojik pasaportta verilen rakamlar ‘kırmızı çizgiyi’ geçmiyor. Buna dopingli denemez” kanısına vardı.

EN KÜÇÜK AYRINTILAR BİLE İZLENDİ
Alptekin’in hemoglobin ve diğer verilerinin neden yüksek çıktığı, antrenöründen alınan çalışma dönemi bilgileri dahilinde incelendi. Daha sonra biyolojik pasaportta 2009’dan beri kaydedilen verilerle, Londra Olimpiyatları’na kadar geçen süreçteki en küçük ayrıntılar da izlendi. Aslı’nın "Nerede bilgisi ve bildirdiği bazı aktiviteler” çok önemli ipuçları verdi.

Olimpiyat öncesi 5-10 Nisan 2012’den Olimpiyat sonrasına değin Alptekin’in 2800-50 metre aralığında yaptığı dayanıklılık, sprint ve yarış öncesi özel antrenmanda cerrahi maskeyle, tam gün ve gece ile antrenman verilerine bakıldı. Doktor de Boer ayrıca, Aslı Çakır’dan alınan 11 kan tahlilinin, 15 ila 38 saat sonra analiz edildiğini ve bu durumda doğru sonuçlara ulaşılamayacağını belirtti.

Mide kanaması geçirmiş

Hürriyet’in ulaştığı belgelerden birinde, şu ifadeler yer aldı: "Sayın Alptekin tarafından Dr. de Boer’e sağlanan ön-analitik, fizyolojik ve patolojik etkenlerle ilgili bilgiler aynı zamanda fizyolojik ve patolojik arka alan plan bilgiler de içermekteydi. İlgili fizyolojik bilgi sporcunun 2012’de ciddi bir ‘gastrointestinal kanama’ rahatsızlığı geçirmiş olmasıdır. Sporcu ciddi kanama periyodunun hemen öncesinde yüksek rakım şartlarını geleneksel olmayan bir yöntemle (sürekli olarak bir yüz maskesi veya cerrahi maske takmak suretiyle) taklit etme çalışmalarına başlamış ve kanamayı takip eden periyotta da bu çalışmalara devam etmiştir.”
Cerrahi maske değerleri etkiledi

Raporda ayrıca doktor de Boer’un, şu analizi de yazılıydı:
Alptekin’in taktığı maske, ev yapımı plastik bir filtre ile veya bu filtre olmadan kullanılmıştır. Bu uygulamanın altında yatan fikir yüksek rakım antrenmanı etkilerini taklit etmek ve bu sayede bir çeşit solunum dayanıklılığı kazanmak ve / veya akciğer alveollerinde ve dolayısıyla kanda yüksek bir karbondioksit konsantrasyonu oluşturmaktadır. Böyle bir durumda akciğerler yüksek karbondioksit seviyesini solunum sıklığını artırarak düşürmeye çalışacaktır.

- Karbondioksit seviyesi yükseldikçe oksijen seviyesi düşecek ve bunun sonucunda yüksek rakım etkisi taklit edilmiş olacaktır. Cerrahi bir maske takarak gerçekleştirilen bu geleneksel olmayan yöntem bugüne kadar bilimsel olarak araştırılmamıştır. Ve Elevation Training Mask’ı andırmaktadır.

Kan örneği zaman aşımına uğramış

Aslı ile ilgili verilen raporda sporcunun biyolojik pasaporttaki hemoglobin değerlerinin, kan alımından 15 ila 38 saat sonra tahlil edildiği ortaya çıktı. Bu sürenin doğru bir tahlil sonucu için oldukça uzun bir dilim olduğu dile getirildi.

Henüz hiç yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun!
 

Fenerbahçeli futbolculardan anlamlı ziyaret

Fenerbahçe'nin tecrübeli futbolcuları Volkan Demirel ve Mathieu Val

UEFA iki maça soruşturma açtı!

UEFA Şampiyonlar Ligi'nde dün oynanan Celtic-Paris Saint-Germain (PS

Dünya şampiyonu gibi karşılandı!

Yunanistan'ın Atina Kentinde düzenlenen Yıldızlar Dünya Şampiyon

Ahmet Cömert Boks Turnuvası başlıyor

31. Uluslararası Ahmet Cömert Boks Turnuvası yarın İstanbul'da ba
 
Emre Belözoğlu, Aziz Yıldırım'ı ağlattı!
8491
Necati gole giderken elektrikler kesildi!
8326
Sporda ilginç görüntüler!
42280
Federer'in çocukla maçı
41644
Ünlülerden Fenerbahçe'ye destek!
17089
EN ÇOK OKUNANLAR
EN ÇOK GEZİLEN GALERİLER